Spomen park Čačalica: Zvezda među zvezdama

 

Zvezde se nalaze na nebu, daleko u kosmosu, ali jedna postoji na Zemlji. Nije tako mala, niti sija, ali je visoka kao da dodiruje nebeske. Metalna konstrukcija u zvezdanom obliku, jeste simbol Spomen parka Čačalice. Dobrodošli u najlepši park grada Požarevca.

Spomen park Čačalica, ili muzej mira na otvorenom, nalazi se na istoimenom brdu u Požarevcu, na nadmorskoj visini od 200 m. Predstavlja oazu mira i najlepšu prirodnu lepotu ovog grada. Prostire se na 28 hektara, a 1973. godine proglašena je spomenikom kulture.

Čačalica je za vreme Prvog svetskog rata postala poligon za obuku Jugoslovenskih vojnika, koji su topovima i mitraljezima branili Srbiju. U Drugom svetskom ratu, postala je brdo smrti. Šuma je posečena, a Čačalica je ogolela. Okupator je na brdu streljao na hiljade neznanih boraca i junaka za slobodu.

Kasnije su sagrađeni spomenici koji su posvećeni stradalim dušama, za koje je bio zadužen arhitekta Bratislav Stojanović i vajar Stanislav Mićić.

 

Prvi spomenik izgrađen je od belog mermera sa udubljenjima partizanskih simbola, dok se u pozadini nalazi betonski zid koji simboliše “zid smrti”. Kako se penjete dalje uz Čačalicu, nailazite na spomen kosturnicu posvećenu sovjetskim vojnicima izginulim za oslobađanje požarevačkog kraja. Pored je zasađeno 441 breza, koje su donete iz Rusije, u znak sećanja na isto toliko poginulih ruskih vojnika i oficira, 1944. godine.

Nekada se na ovom mestu nalazila močvara i vekovima je bila tzv. “ničije brdo”. Međutim, posle Drugog svetskog rata, srednjoškolci požarevačke Gimnazije, počeli su ovo brdo da masovno pošumljavaju. Zbog nepovoljnih uslova i prevelike vlažnosti zemljišta, većina sadnica je propalo, ali kada su prokopani kanali za odvod viška vode, flora je postajala bujnija.

Na vrhu brda nalazi se “Spomenik slobode i pobede nad fašizmom”, koji je narod vremenom nazvao “Zvezda”, jer kada stanete u centar i pogledate u nebo, videćete oblik zvezde petokrake. Velika metalna konstrukcija postavljena je na debeloj betonskoj ploči, koja je visoka 32 metara, a teška 62 tone. Ona predstavlja glavni simbol parka Čačalice i za njenu izgradnju bio je zaslužan vajar Milorad Tepavac.

Čačlica je cela pokrivena gustom šumom u kojoj se nalazi 148 vrsta sadnica. Njeno bogatstvo odlikuje se raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom, predstavljajući savršeno mesto za odmor od gradske gužve. Park takođe ima tri izvora vode, dva koja se nalaze na početku parka i treći koji je kod “Zvezde”. Postoji staza kojom se uz brdo penjete, a pored nje, na svakih nekoliko metara nalaze se panjevi ili klupe na kojima možete da se odmorite.

Ovde se nalazi i Ekološki dom Čačalice, čija se vrednost ogleda u očuvanju sadnica, funkciji opšteg obrazovnja, ali i naučno – istraživačkog rada. U parku je napravljena i teretana na otvorenom, pa tako svi ljubitelji rekreacije u prirodi, mogu da vežbaju na Čačalici.

Park predstavlja veliko prirodno bogatstvo, sa čijeg vrha se pruža pogled na panoramu grada, a najlepši je u proleće kada sve procveta i ozeleni. Najviše mu se raduju deca za vreme zimskih dana, kada brdo prekrije beli snežni pokrivač i tada postaje idealno mesto za sankanje i grudvanje.

 

 

Napomena: Sve fotografije su autorske i ne mogu se preuzimati bez dozvole.

One thought on “Spomen park Čačalica: Zvezda među zvezdama

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s