4 saveta kako bezbedno da putujete kolima

Putovanje kolima ima svoje mane, ali svakako mnogo više prednosti. Možete da odlučite gde i kada želite da putujete, da komfornije i brže stignete do određene destinacije, a svakako je i ekonomičnije. Za vas sam izdvojila 4 saveta, kako da bezbedno stignete do odredišta, ako putujete kolima.

 

1. Proverite ispravnost automobila

Pred svako putovanje kolima, najbitnije od svega je da proverite tehničku ispravnost automobila, bilo da to uradite sami ili da automobil odvezete kod automehaničara, odnosno u servis. Prvo i osnovno je da u zavisnosti od doba godine u koje putujete, postavite letnje ili zimske gume na svoj automobil.

Dalje što bi trebalo da uradite jeste da proverite ulje i filtere, ventilacioni sistem odnosno klimu, proverite kočnice, signalizaciju svetla kao i akumulator. Ukoliko automobil odvezete na tehnički pregled, koštaće vas od 2.000 dinara pa naviše, zavisi od majstora, ali i vašeg modela automobila. Ova cena se odnosi kada je automobil u potpunosti ispravan i nema potrebe da se bilo šta menja. Važno je da znate da ne postoje manje bitne stvari kod automobila, jer sve komponente moraju biti tehnički ispravne. To znači da ne bi trebalo da proverite jedino ulje i klimu, a da ostale stvari zanemarite. Takođe, bez obzira koliko vam je automobil star, bez provere svih ovih stavki ne bi trebalo da krećete na put.

2. Krenite odmorni i naspavani

Većina iskusnih vozača, olako shvataju vožnju pred putovanje. Vožnja im ne predstavlja naporan posao, jer većinu vremena provode u sedećem položaju i uglavnom se vožnja odvija na autoputu, što je čini lagodnijom. Međutim, to je velika greška. Čovek se troši i isrcpljuje kako fizički, tako i umno. Mnoge sabraćajne nezgode prouzrokovane su nepažnjom vozača, pospanošću ili umorom. Nećete imati dovoljno koncentracije da pratite put,  saobraćajne znakove, a u isto vreme pratiti navigaciju.

Putovanje kolima ima puno prednosti, a najlepša je ta što možete sami da organizujete gde ćete i kada putovati. Pa tako, ako ste imali stresne dane i ne osećate se dobro za put, bolje ga odložite i polazak pomerite za neki od narednih dana. Ako nespremni krenete i ne naoružate se sa dovoljno sna možete dovesti u opasnost sebe, ali i ostale putnike u vozilu.

View this post on Instagram

↗↘↖↙ #belgrade

A post shared by Marija In Wonderland (@_marija_jovic) on

3. Napravite plan puta

Nekoliko dana pred putovanje, takođe bi trebalo da napravite plan puta. Prvo saznajte koliko kilometara ima do vašeg odredišta. Da li postoji jedan ili više puteva, koji delovi su označeni kao autoput, koji nisu, pogledajte koji je put kraći itd. Izračunajte koliko bi vam vremenski trebalo do destinacije, pa na taj način odredite koliko bi pauza napravili. One su ključne i veoma važne, pogotovo za vozača. Isplanirajte nekoliko kraćih, ali i onih dužih pauza, bar do pola sata. Takođe, ako prolazite kroz više gradova ili zemalja, proverite pre puta na kojim pumpama je gorivo jeftinije.

Neke zemlje imaju klasičnu naplatu putarine u naplatnim kućicama, kao što je i kod nas, dok se u drugim zemljama naplata putarine vrši putem vinjeta. Vinjete su nalepnice, koje se kupuju najčešće na prvoj pumpi nakon ulaska u stranu zemlju i služe da se slobodno krećete određenim vrstama drumova, tj. autoputem na određeni vremenski period (7 dana, 30 dana ili 6 meseci).

4. Ponesite potrebnu dokumentaciju

Pored pasoša, kao putne isprave, koja vam omogućava boravak u inostranstvu, onaj koji se nađe za volanom potrebno je da ponese i međunarodnu vožačku dozvolu, saobraćajnu dozvolu, kao i zelenu kartu osiguranja, tj.zeleni karton.

Zeleni karton je potreban za ulazak u 12 zemalja, a u našoj okolini to su Makedonija i BiH. Ako putujete ili prolazite kroz ove dve zemlje, obezbedite zeleni karton pre putovanja, čija je cena od 2.000 do 3.000 dinara, u zavisnosti od osiguravajuće kuće, jer je na granicama cena nekoliko puta skuplja. Ukoliko ste na put krenuli vozilom koji nije u vašem vlasništvu, onda treba da imate dozvolu za upravljanje tuđim automobilom.

I pored ovih stvari, pazite na ograničenje brzine, saobraćajne znakove, kao i na semafore, ali i na vezan pojas. Nemojte da zaboravite da proverite sve ono što spada u rezervnu opremu, kao što je rezervni točak, znak za obeležavanje vozila, prva pomoć, rezervne sijalice, trougao, reflektujući prsluk kao i aparat za gašenje požara koji je u nekim državama članice EU obavezan.

Srećan put! 🙂

 

 

Napomena: Sve fotografije su autorske i ne mogu se preuzimati bez dozvole.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s