Trst na 24h: Grad koji pruža više od šopinga

Italijanski grad i luka na obali Jadranskog mora, nekada je mnogima bio usputna stanica povoljnijeg šopinga. Danas, on je sve više posećen zbog svojih znamenitosti, prelepih trgova, arhitekture kao i zbog najlepšeg sladoleda na svetu. Evo mojih predloga šta možete da obiđete u Trstu, ako ga posetite na jedan dan.

1. Piazza Unita D`Italia – Trg Ujedinjenja

Trg Ujedinjenja je glavni i najveći gradski trg u Trstu. Ovaj deo grada jeste simbol Trsta, koji je najprepoznatljiviji na turističkim razglednicama i fotografijama. Najveća zgrada jeste opština (Palazzo del municipio), koja je okružena mnogobrojnim zgradama, a one najznačajnije danas predstavljaju sedišta gradske vlasti, a to su: palata guvernera (Palazzo del governo), palata regionalnog veća (Palazzo della Giunta Regionale), palata Vanoli (danas Grand hotel Duchi d’Aosta, palata Modello (sedište komunalnog preduzeća za struju, vodu i gas), palata Stratti, i palata Plenario – Pitteri.

Trg je prostran i otvoren, koji izlazi na tršćansku luku. Na sredini trga, tačnije ispred opštine nalazi se “Fontana četiri kontinenta”, koju je sredinom 18. veka, napravio Giovanni Mazolleni. Ona simboliše povezanost Trsta sa ostatkom sveta, s obzirom da je Trst oduvek bio i ostao poznati  trgovački centar.

Fontana se sastoji od četiri statue i četiri životinje, koje predstavljaju četiri kontinenta. Tako konj simboliše Evropu, kamila Aziju, lav Afriku, a krokodil predstavlja obe Amerike, kao kontinenti koji su istraženi i otkriveni, pa se zbog toga ne spominje Australija. Podignuta je 1751. godine, kao izvor sveže vode za građane i posetioce grada.
Oko fontane postavljena je klupa, na kojoj se često tokom letnjih dana okupljaju najstariji stanovnici ovog grada, uživajući uz najslađu italijansku poslasticu – sladoled.

2. Srpska crkva Svetog Spiridona

Srpska pravoslavna crkva u Trstu, crkva Sv. Spiridona nalazi se na trgu Ponte Roso. Sagrađena je zajedničkim snagama bogatih srpskih trgovaca, po projektu arhitetke Karla Mačakinija. Njena izgradnja počela je 1861. godine, a završena je 1885. godine. Crkva je izgrađena od belog mermera u vizantijskom stilu, koja ima jednu centralnu veliku plavu kupolu i četiri manje. Na spoljasnjoj strani fasade crkvu krase mozaici, koji je svaki od njih pozlaćen.

Pun naziv crkve je Sveti Spiridon i Svetog Trojstva, a Sv.Spiridon predstavljen je zaštitnikom ove crkve. Njegove mošti danas se nalaze na Krfu, gde je ujedno i zaštitnik tog ostrva.

3. Crkva Svetog Antonija

Ova crkva je katolička i građena je neoklasičnom stilu, a nalazi se pored crkve Sv.Spiridona. Izgradnja crkve završena je 1849. godine, pa podseća na rimsku i grčku arhitekturu. Na prednjem delu crkve nalaze se masivnih šest stubova, dok su na samom vrhu crkve, šest skulptura koji predstavljaju svece – zaštitnike grada. Sa nekog od mosta kod Grande canale, pruža se predivan pogled na ovu i prethodnu spomenutu crkvu.

4. Piazza della Borsa – Berzanski trg

Ovaj trg oduvek se smatrao ekonomskim centrom grada. Ovde je osnovana prva berza i na njemu se nalazila prva zgrada carine. Vremenom je izgrađena zgrada berze, koja se danas zove Palazzo della Borsa Vecchia i danas predstavlja privrednu i trgovačku komoru. Za kompletno uređenje ovog trga i zgrada, bio je zaslužan arhitekta Antonio Molari. Nekadašnja zgrada berze podseća na rimske i antičke spomenike, koju krase četiri velika stuba i manje skulpture koje prezentuju kontinente: Evropu, Aziju, Afriku i Ameriku.

Na ovom trgu, nalazi se i Neptunova fontana, koji je po rimskoj mitologiji bog mora i zaštitnik trgovačkih flota. Takođe, malo iza fontane nalazi se statua Leopolda, koji predstavlja najstariji spomenik koji je sagrađen na ovom trgu. Kao na većini današnjih trgova i na ovom se nalaze mnogobrojne prodavnice, kafići i restorani.

View this post on Instagram

💃

A post shared by Marija In Wonderland (@_marija_jovic) on

Nemojte propustiti i da degustirate ono po čemu su Italijani najviše poznati, a to su pizza i sladoled. Mnogobrojni lokalni restorani nalaze se na ovim trgovima u kojima možete da probate različite vrste pica, kao i sladoled u nekoj od đelaterija, a jedna od njih nalazi se baš na Piazza Unita.

Prednost posete ovog grada makar i na jedan dan, jeste što iz bilo kog pravca da u obilazak krenete, glavne ulice i znamenitosti nećete moći da zaobiđete. Najbitnije od svega je da ove glavne trgove možete da obiđete pešaka, jer se svaki od njih niže na onaj sledeći.

Arrivederci 🙂

 

 

Napomena: Sve fotografije su autorske i ne mogu se preuzimati bez dozvole.

3 thoughts on “Trst na 24h: Grad koji pruža više od šopinga

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s