Kako da sačuvate uspomene sa putovanja

Najčešće uspomene sa putovanja su fotografije, koje obično ostanu u kompjuteru zaboravljene i obrisane ili suveniri, poput magneta, figurica, šolja koje često polomimo ili izgubimo. Pogledajte šta možete da uradite sa fotografijama, kako da zabeležite uspomene u pisanom obliku i koje sitnice možete da sačuvate kao vaše lične suvenire.

Uradite fotografije u foto radnji

Fotografisanje na putovanjima danas je nezaobilazno. Iako smo se i ranije slikali kada bi negde otputovali, fotografije smo morali da nosimo u fotografsku radnju, ako smo želeli da iste sačuvamo, ali danas to nije čest slučaj. Digitalno doba donelo nam je prednost da sa velikom brzinom i lakoćom napravimo nekoliko stotina slika sa putovanja i da ih sve sačuvamo u kompjuteru ili na CD-u. Fotografišemo znamenitosti, zgrade, kuće, ulice, prirodu, prijatelje, porodicu i onda uvidimo da imamo previše fotografija kako bi se sve odštampale i našle u jednom foto albumu.

Međutim, vrlo često može da se dogodi da se diskovi oštete ili da ih jednostavno izgubite. I šta onda?! Ostali ste bez najlepših uspomena sa jednog putovanja. To nisu tamo neke zgrade koje ste uslikali, ili predivna vaša fotografija sa dečkom, decom ili najboljom drugaricom, već su to jedne od najlepših uspomena, koje uvek možete da oživite! Zbog toga, predlažem vam kada se vratite sa bilo kog putovanja, izaberete 10-20 najlepših fotografija i uradite ih u foto radnji.

Tako urađene fotografije, možete jednostavno da uramite ili da ih iskoristite i na kreativniji način, ukrasite svoj dom. Jedan od predloga je da izdvojite deo slobodnog zida i da napravite „galerjiski zid“ na koji bi okačili nekoliko uramljenih fotografija sa lepim mislima ili citatima.

Pišite dnevnik

Kako su za neke ljude fotografije ljubav i strast, za druge su to reči. Uspomene sa putovanja mogu da se naprave i u pisanom obliku. Možete da vodite dnevnik, u kojem ćete svakodnevno detaljnije napisati značajne trenutke ili tek ponekad da zabeležite po nekoliko rečenica.

To na primer može biti, koliko vas je oduševilo ili razočaralo mesto koje ste posetili, kakve su zgrade, arhitektura, hrana. Kakvi su ljudi, kako izgledaju, kako se ponašaju, da li su opušteni i komunikativni ili nisu, kojim jezikom govore, kakav im je akcenat. Zatim zabeležite i vaša osećanja, kako se osećate u određenom momentu, da li ste srećni, tužni ili umorni. Možete pisati bukvalno šta god vi želite.

Svoj prvi dnevnik o putovanju vodila sam sa pet godina, kada sam letovala sa roditeljima. Sada se sigurno pitate ko još zna da piše sa pet godina?! U pravu ste, naravno da nisam znala, ali zato sam imala svog lektora, tatu, koji je sa pažnjom zapisivao sve sto sam ja diktirala. Tako smo zajedno pisali šta smo tog dana radili, koja smo mesta obilazili, da li su oblaci bili tmurni ili vedri i nasmejani. Diktirala sam mu kakva je bila plaža, da li je na njoj bilo puno ljudi, da li je još neko dete poput mene ljutito i namršteno izlazilo iz vode kada ga majka pozove. Pričala sam koliko je velika radost kada posle kupanja dobijem sladoled, a koliko je bilo dosadno kada pada kiša pa dan provedemo u sobi. Takođe, sve ove napisane kratke priče pratili su crteži, pa je sveska koju sam nosila na letovanje ličila na slikovnicu sa morskim motivima.

Vaši lični suveniri

Šta je putovanje bez kupljenog magneta, kugle ili nekog ukrasa, zar ne?! Najviše volim kugle sa snegom i njih stalno kupujem na putovanjima, pa tako pravim svoju malu kolekciju. Ali šta je sa svim onim što možete doneti kući, a da niste kupili. Upravo su mi takvi suveniri najdraži.

Sa letovanja najviše sam volela da skupljam kamenčiće i školjke, pa sam tako pre dve godine, iz Grčke donela skoro 100 školjki. Interesantno je što takve sitnice uvek možete da upotrebite za dekoraciju. Tako sam napravila ram za slike koji predstavlja autentični detalj u sobi, ali pre svega divnu uspomenu. Takođe, ono što obavezno čuvam sa putovanja jesu brošure koje uzimam u obilasku raznih znamenitosti, karte za prevoz, ulaznice od muzeja, galerija, mape grada, novčići.

Kako vi čuvate vaše uspomene sa putovanja?! 🙂

 

 

Napomena: Sve fotografije su autorske i ne mogu se preuzimati bez dozvole.

 

One thought on “Kako da sačuvate uspomene sa putovanja

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s