Kragujevac: 200 godina postojanja Miloševe zadužbine

Stara crkva u Kragujevcu koju je podigao knez Miloš Obrenović 1818. godine, traje čak dva veka. Ove godine obeležava se 200 godina postojanja Miloševe zadužbine. Pogledajte kako izgleda Stara crkva Miloševog kompleksa.

Kada je Kragujevac proglašen prestonicom, počinju da se grade neki od najznačajnijih objekata na levoj i desnoj strani reke Lepenice. Taj centralni deo grada smatra se kulturno – istorijskim kompleksom koje je nazvan Milošev venac.

U periodu od 1818. do 1841. godine izgrađen je dvor sa konacima, crkva, zatvor, apoteka, gimnazija, teatar i razni drugi objekti. Neke zgrade nisu sačuvane, dok su neke iz tog perioda do dana današnjeg ostale očuvane.

Stara crkva podignuta je na desnoj obali reke Lepenice. Crkva je sa Miloševim kompleksom bila povezana drvenim mostom, koji je tokom nekoliko godina bio rušen i obnavljan.

Godine 1927. podignut je današnji betonski most, koji je bio prvi te vrste u tadašnjoj Srbiji.
Sa leve strane, nekoliko metara pre ulaska u crkvu, postavljen je spomenik Topolivcu koji predstavlja radnika i simboliše tadašnji jak uticaj radničke klase u Kragujevcu.

Da li ste znali…
Crkva je izgrađena na mestu nekadašnjeg groblja.

Crkva je manjih dimenzija, pravougaonog oblika i napravljena je od kamena. Nekoliko puta je rekonstruisana, a 1829. godine su po prvi put zazvonila zvona. Ikonostas u crkvi je originalan, pa tako iz 1818. godine postoji 40 ikona. Unutrašnjost crkve nije oslikan u celosti, ali je u čast dvovekovnog postojanja počelo njeno freskopisanje.


Pored same crkve, ono što je dodatno krasi i ceo kompleks čini još lepšim jeste zvonik koji je izgrađen 1907. godine. Urađen je sa puno kitnjastih i dekorativnih elemenata, a u centralnom gornjem delu obogaćen je sa četiri rozete.

Da li ste znali…
Rozeta je dekorativni element u obliku latica ružinog cveta i najčešće se može videti kao ukras na prozoru crkve ili dvorca.

Česma u porti Stare Crkve

Crkva ima svoj istorijski značaj i po tome što su se u njenoj porti donosile sve važne odluke za srpski narod. Godine 1835. održana je Sretenjska skupština na kojoj je donet Prvi srpski Ustav.

Da li ste posetili ovu crkvu u Kragujevcu, srcu Šumadije?! 🙂

 

Napomena: Sve fotografije su autorske i ne mogu se preuzimati bez dozvole.

4 thoughts on “Kragujevac: 200 godina postojanja Miloševe zadužbine

  1. Marija , podelio sam juče Vaš tekst na stranici koju vodim , Kragujevac Forever , i do sada ga je pregledalo 2,400 pratilaca ove stranice a bilo je i 6 deljenja. Pretpostavljam da je i kod ovih deljenja bilo dosta pregleda. Tekst i fotografije su odlični. Stranica se prilično gleda kod naih ljudi u inostranstvu. Pozdravljam Vas.

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s