Magija Krfa: Mesto mira i utočišta

Nekada dom carice Elizabete, a danas dom Ahila. Jedne od najlepših skulptura ovog velikog junaka, nalaze se upravo u ovoj istoimenoj palati i muzeju. Pogledajte zbog čega vredi posetiti Ahilion palatu staru 127 godina.

Ovaj letnjikovac nalazi se u selu Gasturi, nedaleko od glavnog grada Krfa, tačnije 10 km. Krenuli smo iz mesta Dasija koristeći navigaciju. Predlažem vam da u telefonu instalirate offline mape za ovo ostrvo, kako bi što jednostavnije i brže stigli do Ahilion palate. Prolazimo krivudavim uskim ulicama, malo uzbrdo, pa nizbrdo i tako skoro 50 minuta. S obzirom da krivine nisu oštre, vožnja dvotočkašem zaista je bezbedna i vrlo interesantna.

Ono što svakako nisam mogla a da ne primetim jesu tradicionalne male Grčke kuće, uglavnom sa oronulom fasadom. Međutim, ono po čemu su bile posebne jeste cveće koje ih je krasilo u svim duginim bojama. Ispred ulaznih vrata, na stepenicama, lozice oko prozora, cveće se nalazilo bukvalno svuda.

Vreme obilaska

Radno vreme Ahilion palate je od 08:00 – 20:00h, dok je vikendom palata otvorena nešto kraće. Iako je mesec septembar, ne oslanjamo se previše na informaciju da je u vansezoni manje turista, pa zato krećemo ranije, oko 9 h ujutru.

Stižemo do cilja, a parking je veoma mali i koliko vidim nema slobodnog mesta, a kazaljke na satu pokazuju da je skoro 10 h.  Kupujemo karte za svega pet minuta, čija je cena 8 evra, ali unutar kapije već primećujem mnogobrojne turiste.

Ono što je najbitnije kod posete ove palate, ali i bilo koje druge znamenitosti, jeste da u obilazak krenete što ranije. Na taj način možete da izbegnete duge redove za kupovinu karte, lepši doživljaj kada je prisutan manji broj turista, ali i mogućnost da napravite veoma zanimljive fotografije.

Istorijski značaj

Povoljna mediteranska klima, čist vazduh i morsko prostranstvo okruženo sa puno zelenila i bilja, carici Elizabeti, pomoglo je u izlečenju od teške bolesti – tuberkuloze. Nakon oporavka, odlučuje da baš na tom mestu podigne svoj letnjikovac. Po njenom nalogu, palata je izgradjena 1890. godine. Ovu palatu posvetila je čuvenom junaku i borcu, Ahilu, te je ova palata po njemu i dobila naziv.

Nakon njene smrti, 1898. godine, palata je bila napuštena, a onda ju je kupio 1907. godine nemački car Vilijam II. Međutim, posle nekoliko godina usledio je I Svetski rat, gde palata postaje bolnica za Francuske i Srpske vojnike.

S obzirom da je tokom I i II Svetskog rata, palata bila pljačkana od strane neprijatelja, posle višegodišnjeg obnavljanja i ulaganja, palati je vraćena nekadašnja lepota i sjaj.
O glavnim istorijskim pričama koje se odnosi na ovo mesto, možete se informisati preko audio vodiča, koji dobijete na ulazu u palatu. Takođe, možete uzeti i flajere koje uvek imaju kratak sadržaj o mestu koji ste posetili, ili se pak možete pridružiti nekoj od turističkih grupa koje imaju vodiča pa nešto čuti i od njih.

Da li ste znali…
Ahilova palata posle ratnog stanja, bila je i prvi kazino u Grčkoj.

Zašto vredi posetiti

U ovom letnjikovcu pored prelepe palate, nalazi se božanstvene manje bašte čiju lepotu krase palme, ruže, nisko žbunje. U svakom vrtu nalaze se antičke statue od bronze ili mermera. Tu se nalaze dve najznačajnije skulpture, posvećene upravo Ahilu. Statua od mermera predstavlja Ahila koji umire, gde je pogođen u njegovu jedinu slabu tačku – petu, koji pokušava da ukloni koplje sa svoje noge. Za ovo remek delo bio je zadužen nemački vajar Ernst Gustavo Herter.

Dok je druga statua postavljena na velikoj terasi – vidikovcu, iza palate, na kojoj se pruža predivan pogled na grad Krf. Skulptura od bronze predstavlja Ahila poput pobednika, koji u ruci drže koplje i štit sa likom meduze, delo vajara Johanesa Gotza. Ova statua je najzanimljivija turstima, jer je zaista visoka, čak 11,5 m zajedno sa postoljem, dok je sama skulptura visoka 5,5 m.

Da li ste znali…
U Ahilovoj palati, na balkonu kod pobedničke Ahilove statue, snimljena je scena iz filma “Samo za tvoje oči” – James Bond 1981. godine.

Ova jedinstvena palata danas je muzej i u njemu se nalaze mnogobrojne skulpture, slike, razni dokumenti, lični predmeti i nameštaj carice Sisi, kao i cara Vilijama II. Palata se prostire na tri sprata, sa bogato uređenim holom, tj. prizemenim delom. Odmah po ulasku, sa desne strane nalazi se portret carice Sisi, dok je sa leve strane mermerni kamin iznad kojeg se nalazi veliko ogledalo, do kog je ulaz u malu prodavnicu suvenira. U tom prizemnom delu palate možete videti kako je izgledala Sisina spavaća soba, kao i njena mala katolička kapela, na čijem je gornjem zidu u luku oslikano suđenje Isusu Hristu.

  

Na poslednjem spratu, na kraju stepenica, nalazi se velika slika ulje na platno, koja prikazuje trijumf Ahila u bitci sa Hektorom. Izlazom na gornju terasu, nailazite na mermerne statue bogova sa Olimpa – devet muza zaštitnica umetnosti i tri harite koje su boginje ljupkosti, šarma, lepote i plodnosti.

Da li ste vi obišli Ahilion palatu na Krfu?!

Pogledajte kako izgleda jedna od najlepših plaža na ovom ostrvu  Magija Krfa: (Ne)Otkriveni plavi raj, ili nekoliko predloga šta možete da obiđete u samom gradu istoimenog ostrva Magija Krfa: Biser Jonskog mora.

 

 

Napomena: Sve fotografije su autorske i ne mogu se preuzimati bez dozvole.

 

One thought on “Magija Krfa: Mesto mira i utočišta

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s