Kako da napravite jedinstvene fotografije sa putovanja

Bilo da ste veliki zaljubljenik u fotografiju ili možda niste, na putovanjima je teško zamisliti da neke momente ne fotografišete i ne zabeležite. Pogledajte zbog čega smatram da su detalji, tačka fokusa i osvetljenje važni, šta je to na šta najčešće treba obratiti pažnju i da li je profesionalna fotografska oprema neophodna za jedinstvene fotografije.

1. Tačka fokusa

Da matematika nije umešala svoje prste pomalo u simetriju, poziciju i ugao slikanja, fotografije verovatno i ne bi bile zanimljive. Bilo da slikate prirodu, građevinu ili neku osobu, važno je da odnos fotograifje bude 1/3 prema 2/3. Šta to zapravo znači?!

Zamislite da je fotografija podeljena na devet jednakih delova. U odnosu na te delove, glavni objekat koji želite da fotografišete, tj. tačku fokusa ne bi trebalo da smestite u sam centar. Najbolja opcija jeste da se glavni objekat nađe u donjem levom ili desnom uglu. Fotografija će na taj način izgledati dinamičnije, privlačnije i zanimljivije.

2. Kadar i ugao gledanja

Da li ste primetili kako vam je fotografija nekada lepša, ukoliko joj samo promenite kadar. Upravo zbog toga horizontalne i vertiklane linije igraju važnu ulogu u fotogafisanju. I ovde postoji nekoliko pravila. Ako fotografišete visoke građevinske objekte, portrete ili drveće, kameru bi trebalo da postavite u vertikalni položaj, a da horizontalni kadar koristite ukoliko slikate pejzaže i panoramu.

Takođe, uvek se igrajte sa uglovima. Probajte taj isti objekat da fotografišete odozdo ili malo odozgo, zavisi šta slikate i šta želite na fotografiji da prikažete. Isto tako, ako je na fotogafiji više objekata u fokusu obavezno fotografišite horizontalno, jer slika može izgubiti na značaju, ako joj većinu stvari “isečete” i slikate uspravno, odnosno vertikalno.

3. Osvetljenje i detalji

Ono što je zapravo možda i najvažnije kod fotografije jeste svetlo. Možete imati najsavršeniji ugao na svetu, ali da vam fotografija izgubi na kvalitetu i lepoti zarad lošeg osvetljenja.

Ukoliko ste vi u ulozi fotografa, uvek okrenite leđa Suncu. Na taj način neće se pojaviti blještavo svetlo i moći ćete da uslikate željeni objekat. Isto važi i za onog ko vas fotografiše. Najbolje prirodno svetlo za fotografisanje jeste jutro, odnosno svitanje ili predveče kada su sunčevi zraci nešto blaži nego preko dana. Zbog toga neke od najlepših fotografija možete da napravite kada je oblačno.

Takođe, ključna stvar jesu detalji. Kada slikate građevine, poput muzeja, katedrale, parlamenta, trudite se da je obuhvatite celu. Ako vam to ipak ne polazi za rukom, fokusirajte se na detalje, kao što su prozori, vrata, ili figure.

4. Budite zabavni i kreativni ispred objektiva

Nije uvek najvažnije da izgledate savršeno, mnogo je značajnije da uhvatite zaista iskrene trenutke i da u njima uživate. Skačite, vrtite se, napravite neki blesavi izraz lica, jednostavno budite opušteni. Uhvatite momenat i iskrenu emociju, koju ćete oživeti i rado setiti svaki put kada fotografiju iznova i iznova budete pogledali.

PROČITAJTE I: Kako da sačuvate uspomene sa putovanja

5. Izbegavajte druge ljude na fotografijama

Ovo je prava igrica bez granica. Mislim da se turisti širom sveta nisu više trudili nego danas da “uhvate” najbolji trenutak, a da u kadru ne izviruju po nekoliko nepoznatih osoba. Moram priznati da ranije nisam toliko obraćala pažnju na to, ali znam da mi je itekako smetalo i narušavalo fotografiju. Mislim da za ovaj problem postoje dva rešenja. Evo u čemu je tajna?!

Prvo, puno zavisi u koje doba dana i u koliko sati krenete u obilazak grada. Ukoliko što ranije krenete u obilazak znamenitosti, sasvim logično je da će na ulicama biti mnogo manji broj turista. Ako ste baš ranornailac, ovo vam neće predstavljati problem i tako možete imati grad samo za sebe.

Drugo rešenje, jeste srtpljenje. Nemojte se obeshrabriti ako ne možete da izvedete previše rano ustajanje, jer ako putujete preko agencije niko i neće organizovati izlet turu u šest ili sedam sati ujutru. Nekada je potrebno svega nekoliko minuta da se masa ljudi pomeri i da u tom trenutku napravite vašu jedinstvenu fotografiju.

6. Fotoaparat ili mobilni telefon

Ukoliko je cilj vaših fotografija lična uspomena sa neke destinacije, mislim da nije važno da li fotografišete fotoaparatom ili telefonom. Naravno da kvalitetan foto-uređaj daje bolje i kvalitetnije rezultate same fotografije, ali to nije uvek presudno.

Za korišćenje profesionalnog foto aparata potrebno je određeno znanje, dok je korišćenje kamere na telefonu daleko jednostavnije. To naravno ne znači da se prema kameri mobilnog telefona ne možete ponašti kao da u ruci držite foto aparat. Ukoliko imate kvalitetan mobilni telefon, nemojte njegovu kameru potcenjivati jer on može podjednako da napravi kvalitetne fotografije kao i pojedini modeli foto aparata. Smatram da su mnogo bitnija pravila i pojedini trikovi tokom fotografisanja i da vam za jedinstvene fotografije nije potrebna profesionalna oprema.

Novogodišnji praznici predstavljaju savršeni period za neko novo putovanje i avanturu. Ukoliko neke od ovih stavki počnete da primenjujete, sigurna sam da ćete biti sve uspešniji u fotografisanju. Međutim, pored svih navedenih saveta, smatram da je najviše potrebna volja, ideja i malo više strpljenja. Pišite mi koje vi trikove koristite i na koji način nastaju vaše fotografije?!

I ne zaboravite da one najlepše fotografije izdvojite i izradite. Uživajte u zimskim čarolijama i do sledećeg teksta, nasmej se iiiiii ptičiiicaaaa! 🙂

 

 

 

                      ▪ Ovaj post je urađen u saradnji sa Yolobook

 

Napomena: Sve fotografije su autorske i ne mogu se preuzimati bez dozvole.

2 thoughts on “Kako da napravite jedinstvene fotografije sa putovanja

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s