Slovenija: April u Piranu

Posmatram umetničko delo i slikara koji laganim pokretima četkice, nanosi pastelne nijanse na platno. Oslikava šarenolike kuće, crkve, cveće, pristanište i čamce, grad koji se budi sa mirisom božanstvenih ljubičastih lozica – visterije, na obalama Jadrana. Za kraj, dodaje zlatnu boju sunca, predstavljajući magični zalazak. I tako je nastalo jedno izuzetno umetničko delo, zvano Piran.

Piran je maleni grad u Sloveniji, koji možete obići za nekoliko sati, što ga čini savršenim da ga posetite na jedan dan. Ovde vam nije potrebna mapa ili navigacija, zato što se njegove najznačajnije znamenitosti nižu poput biserne ogrlice i zbog svoje ljupkosti i neodoljivog šarma, stvoren je za uživanje svih čula.

Sunčano nedeljno jutro u Piranu započinjemo šetnjom pored mora. Iako je mesec april, visoka temperatura budi sećanje na pretople letnje dane. Sa prvim koracima susrećemo se sa talasima i njegovim opijajućim mirisom Jadrana, dok se u daljini nazire šarenoliki grad.

Piran kao primorski grad nije poznat po neverovatnim plažama kakve uglavnom zamišljamo. Gradska plaža je veoma mala, sa postepenim prilaskom u vodu, dok je ostali deo plaže betonski. Upravo zbog toga, svi oni koji se odluče da letuju u ovom delu Slovenije, biraju Portorož kao mesto za kupanje i sunčanje, koji je od Pirana udaljen svega 3km.

Da li ste znali…

Neki naučnici smatraju da poreklo imena grada potiče još iz keltskog perioda „bior-dun“-naselje na brdu.

Ono što sam na prvi pogled primetila jeste neverovatna arhitektura grada, izuzetna uređenost i pre svega koliko su ulice čiste. Piran me je podsetio pomalo na Veneziju, ali i na Krf, zbog arhitekture, pastelnih boja, kao i uskih ulica, koje uvek kriju posebnu čar grada. Da postoji uticaj Venecije, potvrđuju mnoge zgrade koje su izgrađene baš u tom stilu, a jedan od njih jeste venecijanska palata iz 15. veka koja se nalazi na Tartinijevom trgu.

Da li ste znali…

Legenda kaže da se jedan bogati venecijanski mladić zaljubio u devojku iz Pirana. Kako bi joj dokazao svoju ljubav, odlučio je da joj pokloni venecijansku palatu. S obzriom da su se glasine širile jako brzo, u želji da ih rastave, mladić i devojka su na palati napisali „Neka govore!“ kako bi dokazali njihovu ljubav.  Posle toga živeli su srećno do kraja života.

Najznačajniji trg u Piranu je Tartinijev trg, koji je dobio naziv po slavnom violinisiti Đuzepe Tartiniju. Statua koja danas krasi trg i prestavlja simboliku grada, napravio je skulptor Antonio dal Zotto 1896. godine. Inače, tu se nalazi i Tartinijeva rodna kuća koja se smatra jednom od najstarijih u Piranu. U njoj su izloženi njegovi različiti lični predmeti, a među njima je i ono najvrednije – violina.

Da li ste znali…

Grad Piran ranije se zvao Piranon.

Nekada je ovaj celokupni glavni trg bio pristanište i luka za ribarske čamce. Godine 1894. prostor je u potpunosti reformisan i napravljen je trg. Takođe, u periodu između 1909. i 1953. godine postojala je električna pruga koja je povezivala Piran, Portorož i Luciju. S toga, današnji plato je napravljen u obliku elipse od belog kamena, po izgledu nekadašnje pruge koja se tu nalazila. Najbolje je možete uočiti sa nekog od vidikovca, gde možete Piran držati na dlanu.

Ukoliko želite da se se detaljnije informišete o svakom kutku Pirana, info centar nalazi se upravo na glavnom trgu, pored svetlo plave zgrade opštine. Tu je smeštena i sudnička palata, kao i muzej Čarobni svet školjki, u kojem je izloženo oko 4000 školjki i puževa iz celog sveta, kao i mnogobrojni kafići u kojima možete napraviti kratak predah. Ne propustite i muzej podvodnih aktivnosti, u kojem se nalazi originalna ronilačka oprema stara skoro jedan vek.

Pored muzeja, ono po čemu je grad takođe bogat jesu crkve. Najveća je rimokatolička crkva Sv. Georgija, izgrađena u venecijanskom stilu, čiji se zvonik vidi iz svakog ugla grada, pa je ujedno i jedan od simbola koji se najčešće nalazi na većini razglednica i fotografija iz Pirana.

I za kraj, predlažem vam da pored mora, uz čašu dobrog vina ili limunade sačekate najdivniji zalazak Sunca. Verujem da nećete moći ostati imuni na ovaj maleni slovenački grad, jer pri prvom susretu on vas jednostavno očara i osvoji. Mene zaista jeste i sigurna sam da ću se vratiti, jer svaki grad uvek ima ono nešto neotkriveno i još uvek neistraženo.

 

Napomena: Sve fotografije su autorske i ne mogu se preuzimati bez dozvole.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s